A A A K K K
для людей із порушенням зору
Війницька територіальна громада
Локачинського району Волинської області

Звіт голови за 2019 рік

       

                                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                   рішенням сесії сільської ради

                                                                                   від 03.04.2020 р. № 39/1-4

 

Звіт Війницького сільського голови

Вербицького С. О. за 2019 рік

 

Шановні депутати сільської ради,

члени виконавчого комітету, жителі громади!

 

Відповідно статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою та її жителями.

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу, виконавчого комітету та працівників сільської ради.

При створенні Війницької об’єднаної територіальної громади до її складу увійшли 13 населених пунктів: 6 сіл Володимир-Волинського району – села Березовичі, Бобичі, Яковичі, Хворостів, Бегета, Міжлісся та 7 сіл Локачинського району – села Озютичі, Запуст, Війниця, Павловичі, Михайлівка, Губин, Тумин. Інтереси громади в сільській раді представляють 14 депутатів. З метою вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до повноважень ради, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету, утворено 3 постійних депутатських комісій.

2019 рік є першим роком діяльності Війницької об’єднаної територіальної громади. Не зважаючи на всі труднощі, які супроводжували нас впродовж цього року, ми прагнули виконати всі прийняті нами програми, а також співпрацювали та надавали фінансову підтримку установам та організаціям, розташованим на території об’єднаної громади.

З набуттям повноважень об’єднаної територіальної громади були здійснені заходи щодо передачі як майна самих сілльських рад, що об’єдналися, так і установ, які були спільною власністю територіальних громад двох районів у комунальну власність Війницької об’єднаної територіальної громади.

Цей процес був самим відповідальним, адже працівники сільських рад, медичних закладів, працівники освіти, культури не повинні були залишитися без заробітної плати та і взагалі без робочих місць.

Завдяки виваженій співпраці наших депутатів, членів виконавчого комітету та працівників апарату сільської ради всю процедуру проведено вчасно та в рамках чинного законодавства: організовано і забезпечено роботу закладів освіти та культури, врегульовано механізм отримання жителями громади адміністративних послуг. На жаль залишається не вирішено питання щодо утримання закладів охорони здоров’я.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності ради є сесія. Закон визначає, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. Але зважаючи на велику кількість питань, які потребують швидкого вирішення, в нашій сільській раді сесійні засідання відбувались щомісяця.

За звітний період відбулось 11 пленарних засідань. Розроблено та затверджено 14 Програм, відповідно до яких працювала сільська рада.

Завдяки цілеспрямованій роботі сільської ради та виконавчого комітету нам вдалося забезпечити нормальне функціонування освітніх закладів, закладів культури та медицини, покращити їх матеріально-технічний стан, покращити інфраструктуру сільських населених пунктів та досягти певних позитивних результатів у забезпеченні життєдіяльності громади.

Впродовж 2019 року проведено 12 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 87 рішень з різного роду питань.

Переважно це питання бюджету, освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту, житлово-комунального господарства, благоустрою, інші.

Виконавчий комітет координує роботу відділів, підприємств та установ, що належать до комунальної власності територіальної громади. Безпосередню роботу по розгляду планових питань та звернень, підготовці проектів рішень виконкому та сільської ради, контролю за виконанням прийнятих рішень по питаннях, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування здійснює сільська рада. Для реалізації нових повноважень та завдань впродовж звітного періоду створювалися нові відділи, а саме було створено гуманітарний відділ, а відділ фінансів та бухгалтерського обліку був реорганіований у відділ фінансів і відділ бухгалтерського обліку та звітності, а також вносились зміни до штатної чисельності сільської ради. Було проведено 7 конкурсів на заміщення вакантних посад.

Робота сільської ради здійснюється у відповідності до затверджених планів роботи виконкому та сільської ради (включаючи депутатський корпус) та завдань, що ставляться на планових нарадах у сільського голови, на яких розглядаються та вирішуються поточні питання і визначаються шляхи вирішення проблемних та перспективних питань.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності виконавчого комітету сільської ради є робота зі зверненнями громадян та надання якісних адміністративний послуг.

З метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян, вирішення проблем, які турбують жителів сіл, розглянуто 552 звернення, з яких 426 вирішено позитивно, на 120 дано роз’яснення і 6 відмовлено. Заявниками були порушені такі питання: земельні, соціального захисту населення, надання матеріальної допомоги. Здебільшого порушені питання вирішено позитивно.

Всі звернення були розглянуті відповідно до чинного законодавства та в межах компетенції, надано необхідну допомогу. На питання, порушені у зверненнях, заявникам надавалися вичерпні, аргументовані та ґрунтовні роз’яснення.

Від установ, підприємств та організацій надійшло 1560 листів. Значна увага приділяється якості підготовки документів та дотриманню термінів їх виконання.

Спеціалістами виконкому за зверненнями мешканців сіл підготовлено та видано у 2019 році 1577 довідок та вчинено 180 нотаріальних дій (посвідчення доручень, заповітів, підписів, копій).

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану в Україні» здійснюється реєстрація актових записів цивільного стану (92 актових записів протягом 2019 року) з них:

про народження – 31;

про смерть – 55;

про шлюб – 6.

Зареєстровано за місцем проживання 66 особи, знято з реєстрації 21 особа.

Впродовж 2019 року у сфері земельних відносин проведена інвентаризація земельних часток (паїв), які належать громадянам, що перебувають в оренді суб’єктів господарювання; проведені роботи по здачі статистичної звітності до управління Держгеокадастру у Володимир-Волинському районі та управління Держгеокадастру у Локачинському районі; передано в оренду землі сільськогосподарського призначення невитребувані паї (нерозподілені) земельні частки (паї); проведено комплекс робіт по підготовці та впровадженню в дію порядку по встановленню на чергу громадян по наданню земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення ОСГ, створено загальну та першочергову черги.

Громадянам надавалися усні консультації та роз’яснення з питань земельних відносин згідно чинного законодавства; проводилися підготовчі роботи по інвентаризації земельних масивів сільськогосподарського призначення (городів громадян) на предмет виявлення не наданих земель; проводилася звірка існуючих землекористувань з генеральними планами населених пунктів з метою виявлення вільних земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд тощо.

В березні звітного року відновлено роботу місцевої пожежної охорони в селі Війниця. Завдяки цьому ми зможемо захисти життя жителів громади. Фінансування по створеню місцевої пожежної охорони становило 353810 (триста п’ятдесят три тисячі вісімсот десять) гривень. Штат команди – три особи.

Дуже важливе значення сьогодні має питання благоустрою населених пунктів ради. Основними завданнями є вивіз та утилізація твердих побутових відходів, ремонт і догляд за об’єктами комунальної власності, освітлення вулиць сіл, ремонт сільських доріг, утримання в належному стані сільських кладовищ.

Так, у 2019 році на благоустрій сіл усього витрачено 80233 гривні. Проводилися ремонтні роботи по вуличному освітленню, нагортання землі під автобусну зупинку в с.Війниця, підгортання стихійного сміттєзвалища в с.Березовичі.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (в т.ч. залишки, що утворились на 01.01.2019 року) вдалося здійснити:

  • капітальний ремонт приміщення дитячого садка в с.Бегета Володимир-Волинського району Волинської області в сумі 147,3 тис гривень;
  • капітальний ремонт водопровідної мережі в с.Міжлісся Володимир-Волинського району Волинської області - 49,7 тис гривень,
  • капітальний ремонт фасаду дошкільного навчального закладу по вул. Гуменюка, 2 в с. Війниця Локачинського району Волинської області - 396,7 тис гривень;
  • капітальний ремонт фасаду дошкільного навчального закладу по вул. Шкільна, 6 в с. Губин Локачинського району Волинської області» - 443,9 тис гривень.

В 2019 році було розроблено та подано на затвердження до Міністерства регіонального розвитку 6 проектних заявок на освоєння коштів субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад загальною вартістю 1 930,80 тис. грн., отримано позитивний висновок Волинської ОДА та витяг з протоколу конкурсної комісії Мінрегіону. В результаті чого було проведено:

  • капітальний ремонт приміщень сільської ради в с. Війниця Локачинського району Волинської області в сумі 800,4 тис гривень;
  • капітальний ремонт фасаду дошкільного навчального закладу по вул. Гуменюка, 2 в с. Війниця Локачинського району Волинської області в сумі 101,9 тис гривень;
  • капітальний ремонт фасаду дошкільного навчального закладу по вул. Шкільна, 6 в с. Губин Локачинського району Волинської області в сумі 113,2 тис гривень;
  • капітальний ремонт приміщень дошкільного навчального закладу по вул. Першотравнева, 2 в с.Березовичі Володимир-Волинського району Волинської області в сумі 124,4 тис гривень;
  • капітальний ремонт даху котельні ЗОШ І-ІІІ ступеня по вул. Шкільна, 1 в с.Березовичі Володимир-Волинського району Волинської області в сумі 420,5 тис гривень;
  • реконструкція котельні ЗОШ І-ІІ ст. по вул. Молодіжна, 35 в с.Озютичі Локачинського району Волинської області в сумі 210,9 тис гривень.

У грудні 2019 року підготовлено додаткову сьому проектну заявку на освоєння зекономлених коштів зазначеної субвенції в результаті чого придбано музичну апарату для клубу с.Війниця Локачинського району Волинської області в сумі 114,7 тис гривень.

Також, значна кількість робіт у закладах соціальної сфери громади виконана завдяки залученню коштів із обласного бюджету. Лише у цьому році об’єднана територіальна громада додатково отримала понад 325,0 тис гривень коштів обласного бюджету.

Так, було придбано та встановлено котел для ДНЗ с.Війниця Локачинського району – 50,0 тис гривень, відремонтовано майданчик для зберігання твердого палива в ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березовичі Володимир-Волинського району – 80,0 тис гривень та проведено реконструкцію водопровідної мережі в с.Губин Локачинського району – 195,0 тис.гривень.

 

Ремонт автомобільних доріг

Однією з основних проблем у Війницькій громаді є ремонт сільських доріг. На жаль кошти, які були заплановані у 2019 році на проведення поточного ремонту доріг у Війницькій громаді в зв’язку з нестачею освітньої субвенції були спрямовані на погашення заборгованості оплати праці з нарахуваннями педагогічним працівникам громади.

У звітному періоді вдалося провести поточний дрібний ремонт (грейдерування) ділянок автодоріг місцевого значення під’їзної дороги сіл Озютичі, Бобичі, та Березовичі на загальну суму 94,5 тис гривень.

Війницькою сільською радою було здійнено співфінансування для оплати проектно-кошторисної документації та оплати експертизи на «Капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення С030705 Тумин-Губин-/Н-22/ від км.5+592-км 7+585 Локачинського району» в сумі 103,4 тис гривень.

За рахунок субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах загальною сумою 413,3 тис гривень, було проведено капітальний ремонт автомобільної дороги місцевого значення по вул. Першотравнева в с. Березовичі (248,0 тис гривень) та поточний середній ремонт дороги комунальної власності у населеному пункті с.Павловичі по вул. Зелена (165,3 тис гривень).

 

Бюджет сільської ради

Прибуткова частина. У структурі надходжень бюджету об’єднаної територіальної громади за минулий рік питома вага власних надходжень становить 30,6 відсотка, дотацій з державного та обласного бюджету – 13,4 відсотка та субвенцій з державного та місцевих бюджетів – 48,1 відсотка.

За 2019 рік до загального фонду бюджету об’єднаної територіальної громади (з урахуванням трансфертів з державного та місцевих бюджетів) надійшло 26028,3 тис грн доходів, або 101,2 відсотки до запланованого місцевими радами на рік, у тому числі: власних надходжень в сумі 7907,4 тис гривень , дотацій – 3479,0 тис гривень та субвенцій – 12523,2 тис гривень.

За підсумками 2019 року загальний фонд бюджету об'єднаної територіальної громади по доходах виконаний на суму 7907,4 тис. гривень, що становить 104,5 % до плану на рік (7567,4 тис.грн.), понад план одержано 340,1тис гривень.

Основною частиною власних надходжень були податкові надходження загального фонду – 7839,0 тис. гривень, що становить 105,4 % планових показників на рік. З них:

Акцизний збір – 35886 грн., який сплачує 7 суб’єктів господарювання;

Єдиний податок з фізичних осіб – 895748 грн., який сплачує 65 суб’єктів господарювання;

Єдиний податок із сільськогосподарських виробників – 963199 грн, який сплачує 23 суб’єктів господарювання;

Орендна плата юридичних осіб - 1120093 грн., яку сплачує 30 платників;

Орендна плата з фізичних осіб – 74351 грн., яку сплачує 22 платників;

Земельний податок з юридичних осіб – 164125 грн., який сплачує 9 платників;

Земельний податок з фізичних осіб – 333855 грн.;

Податок на нерухоме майно з юридичних осіб- 116264 грн.;

Податок на нерухоме майно з фізичних осіб- 252482 грн.;

Інші податки – 68411 грн.

Видаткова частина загального фонду сільського бюджету виконана на 98,8 відсотка до планових призначень на звітний період, або в розмірі 27374,3 тис. гривень. В тому числі по загальному фонду бюджету в обсязі 22907,2 тис. гривень, по спеціальному фонду – 4467,1 тис.гривень.

 

Освіта

В громаді чітко сформована системна робота щодо виконання основних завдань, реалізації заходів щодо подальшого реформування дошкільної, загальної середньої освіти - складників системи освіти, створення необхідних умов для рівного доступу громадян до якісної безперервної освіти, поліпшення ресурсного забезпечення закладів та установ системи освіти.

Кількість закладів дошкільної освіти у 2019 роців складі мережі дошкільних закладів Війницької сільської ради функціонує 6 дошкільних установ та діють 7 груп. Важливим досягненням 2019 року є створення комунальної установи Дошкільний навчальний заклад в с.Бегета з режимом короткотривалого перебування дітей з 1 вересня 2019 року.

У 2019/2020 навчальному році кількість вихованців закладів дошкільної освіти – 124. Станом на 01 січня 2020 року кількість штатних одиниць по дошкільних дитячих закладах складає всього 35,6 штатних одиниць, з них: педагогічних працівників  – 13,8 ст.; інших працівників – 21,8 штатних одиниць.

Фактична чисельність станом на 01 січня 2020 року по дошкільних закладах становить 31,5 штатних одиниць (вакантні педагогічні працівники – 1,6 ставки та інші працівники – 2,5 ставки ).

У всіх закладах дошкільної освіти належним чином організовано харчування дітей. Середня вартість харчування на 1 дитину у 2019 році становила 27 грн., з яких 16,20 грн місцевий бюджет, 10,80 грн – батьківська плата. Одним із найважливіших питань соціального захисту у закладах дошкільної освіти є організація харчування дітей пільгових категорій. За рішенням сесії сільської ради розмір плати за харчування дітей в ЗДО було зменшено на 50% для батьків, у сім'ях яких виховується 3 і більше дітей та звільнено стовідсотково від плати за харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей, чиї батьки перебували або перебувають в зоні проведення АТО та мають статус учасника бойових дій.

Покращено матеріально-технічну базу ЗДО:

  • придбано багатофункціональний принтер для Війницького ДНЗ на суму 7195 тис. грн. (сільський бюджет),
  • придбано електронагрівач води для ДНЗ с.Губин на суму 2495 тис. грн. (сільський бюджет),
  • придбано холодильник для ДНЗ с.Березовичі на суму 10100  тис. грн. (сільський бюджет).

Мережа закладів загальної середньої освіти у 2019 роціу Війницькій сільській раді функціонує 4 школи, з них 2 неповних та 2 середніх. Загальна кількість учнів 326 чол. Фактична кількість класів на кінець 2019 року становить 34.

На 01 квітня 2019 року по загальноосвітніх навчальних закладах ставки педагогічних працівників становили – 74,5 штатних одиниць та інших працівників – 37 шт.одиниць. На протязі року виведено 1,04 штатних одиниць педагогічних працівників (в зв’язку із нестачею освітньої субвенції було зменшено години гурткової роботи) та 1,19 штатних одиниць іншого персоналу (сторожів).

Кількість штатних одиниць на кінець 2019 року по загальноосвітнім навчальним закладам не перевершує планову і складає: педагогічних працівників – 73,46 ст., іншого персоналу – 35,81 ст.  Всього -109,27 ст.

По загальноосвітніх школах організовано безкоштовне харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей-інвалідів; дітей, батьки яких перебували або перебувають в зоні проведення АТО та мають статус учасника бойових дій. Вартість харчування для усіх дітей становила на один день 11 (одинадцять) грн.

Покращено матеріально-технічну базу ЗЗСО:

  • придбано музично-підсилювальну апаратуру для ЗОШ І-ІІІ ст. с.Березовичі на суму 31872 тис. грн. (залишок невикористаної освітньої субвенції),
  • придбано стаціонарний комп’ютер для ЗОШ І-ІІІ ст. с.Березовичі  на суму 8023 тис. грн. (залишок невикористаної освітньої субвенції),
  • придбання телевізора LED ЗОШ І-ІІI ст. с.Павловичі на суму 6900 тис. грн. (місцевий бюджет);
  • поточний ремонт та укріплення стіни у ЗОШ І-ІІ ст. с.Губин на суму 44998 тис. грн. (місцевий бюджет);
  • поточний ремонт покрівлі приміщення у ЗОШ І-ІІ ст. с.Губин на суму 44998 тис. грн. (місцевий бюджет).

Забезпечено перевезення дітей у заклади загальної середньої та заклади дошкільної освіти для отримання освітніх послуг, шкільними автобусами.

Підготовлено проектну заявку «Реконструкція теплових мереж та утеплення фасаду корпусу №1 ЗОШ І-ІІІ ст. с.Павловичі» для конкурсного відбору регіональною комісією з метою фінансування його за кошти ДФРР.

 

Культура

Мережа установ, що створюють умови для творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня, естетичного виховання громадян, доступності освіти у сфері культури для задоволення культурних потреб жителів громади включає: 11 установ: 2 будинки культури, 3 клуби, 5 бібліотек, 1 бібліотека-клуб.

Протягом 2019 року працівники закладів культури постійно працювали над вивченням та задоволенням культурних запитів різних категорій населення. Робота здійснювалася згідно з планом роботи на 2019 рік, враховуючи всі державні та релігійні свята.

Клубні заклади є організаторами та співорганізаторами проведення різнопланових заходів: урочистостей та концертних програм до державних, професійних, календарно-обрядових свят, мітингів, вечорів пам'яті.

Так, працівниками закладів культури Війницької громади організовано та проведено спільні свята до Дня молоді, Дня Незалежності «Велична і свята, ти наша мати Україно», Дня захисника України «В єдності наша сила», Дня працівників сільського господарства. «Війницькі посиденьки» взяли участь у всеукраїнському фестивалі «Український коровай сузір’я», який відбувся  в м.Володимир-Волинський; бібліотек с.Березовичі взяла участь в обласному конкурсі на кращий поетичний чи прозовий твір «Думи і мрії».

У бібліотеках було оформлено книжкові виставки з нагоди державних свят, а також присвячені ювілеям видатних письменників та поетів.

Протягом 2019 року працівниками гуманітарного відділу спільно із працівниками культури було підготовлено 3 проєктні заявки в сфері культури, а саме:

- подано проєктну заявку «Пісенне село» від БК с.Березовичі на конкурс – інфраструктурні гранти від House of Europe на суму 59 400 грн. для придбання звукової музичної апаратури для будинку культури с.Березовичі;

- подано проєктну заявку «Сільська мелодія» від клубу с.Війниця на конкурс – інфраструктурні гранти від House of Europe на суму 63000 грн. для придбання звукової музичної апаратури для клубу с.Війниця;

- подано проєктну заявку «Бібліотека майбутнього» від бібліотеки с.Губин на конкурс - інфраструктурні гранти від House of Europe на суму 36608 грн для придбання меблів.

Протягом 2019 року було покращено матеріальну базу закладів культури:

- поточний ремонт будинку культури с.Губин – 5,004 тис.грн. (місцевий бюджет) на придбання плит;

- поточний ремонт частини даху будинку культури с.Березовичі – 32,210 тис.грн. (місцевий бюджет);

За звітний період надано платних послуг на суму 1050 грн.

В галузі спорту створено футбольний клуб «Штурм». Фінансування галузі спорту з місцевого бюджету в 2019 році становило – 4032тис. грн. на проведення спортивних заходів, фізкультурно-оздоровчої та навчально-тренувальної роботи шкіл.

 

Соціальний захист населення

В сільській раді та старостинських округах працюють фахівці соціальної роботи. З метою комплексної допомоги сім’ям та особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, відпрацьовано механізм співпраці фахівців із соціальної роботи з управлінням соціального захисту населення Володимир-Волинської РДА та Локачинської РДА.

Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення після уточнень планових призначень загального фонду склали  189,5 тис.грн. , виконання за рік становить 191,8 тис.грн. (98,8 відсотка).

За рахунок коштів сільського бюджету у 2019 році було виплачено допомоги у сфері соціального захисту у розмірі 121444 гривні наступним категоріям:

учасникам бойових дій - 78 чол.,

учасникам війни - 29 чол.;

хворим громадянам – 17 чол.;

сиротам на ремонт – 3 чол.

За кошти, які були спрямовані на виконання Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2019-2020 роки, а це 58,8 тис гривень, було придбано 15 путівок та оздоровлено 15 дітей пільгової категорії.

З метою вирішення питань щодо надання соціальних послуг особам та сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, забезпечення утримання та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах працює опікунська рада .

 

Конкурентна та інвестиційна політика Війницької сільської ради ОТГ  у звітному періоді полягала в постійному оновленні бази даних інвестиційних пропозицій, вільних земельних ділянок та незадіяних виробничих приміщень, які можуть бути запропоновані інвесторам для реалізації інвестиційних проектів.

Проблем звичайно багато, але я думаю, що за звітний період сільська громада впоралася із тими завданнями, які стояли перед нею у 2019 році. Звичайно, не все так гладко, як би хотілося. У нас є велика кількість невирішених питань і проблем, прорахунки і недоліки у роботі. Ми всі, і я особисто, знаємо про них і в міру можливостей вирішуємо і виправляємо.

Хочу подякувати керівникам і працівникам освітніх, медичних, культурних, комунальних установ та закладів, підприємцям, аграріям, депутатам, працівникам сільської ради та виконавчого комітету за спільну роботу, яка спрямована на розвиток Війницької громади.

Особлива подяка кожному жителю громади, хто підтримує, дає поради, хто не лише критикує, а й вносить пропозиції та бере активну участь в житті громади.

Дякую за увагу!

 

 

 

Сільський голова                                                                     Сергій ВЕРБИЦЬКИЙ

 

                                                                       

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь