A A A K K K
для людей із порушенням зору
Війницька територіальна громада
Локачинського району Волинської області

Сезон кліщів: де мешкають паразити та як від них уберегтися

Дата: 07.04.2020 14:27
Кількість переглядів: 184

Фото без опису                                                      Інформація для ознайомлення

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ВОЛИНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

Горохівський  міжрайонний Відділ 

ДУ «ВОЛИНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

 

На виконання листа ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» від 16.03.2020р. №573, Горохівський міжрайонний відділ інформує:

 

Природні умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій,  що передаються через укуси кліщів. На сьогодні  в області нараховується понад 40 ензоотичних територій по кліщовому вірусному енцефаліту та близько 130 - по лаймбореліозу.

 Протягом останніх 5 років в Україні зареєстровано 20 випадків кліщового вірусного енцефаліту, з них 15 на території Волинської області, що становить 75% від усіх випадків.  Активно діючий природний осередок області - це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території  Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

На відміну від кліщового енцефаліту, де  в основному, спостерігаються поодинокі випадки захворювання, епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів в Україні, та Волинській області зокрема, є неблагополучною і з кожним роком ускладнюється. Кількість заражених хворобою Лайма за останні 5 років  зросла у 3 рази (з 20 випадків в 2015р. до 59 випадків в 2019р.). Хвороба реєструється у всіх районах та містах області. За результатами проведенного аналізу за 2019 рік: у 65% осіб захворювання виникали після перебування на території лісових масивів та парків,  35% пов’язані з роботою на присадибних ділянках.  

На основі  епідеміологічного та епізоотологічного  прогнозів, весняний пік активності кліщів щороку очікується в квітні – травні. Проте, аномально тепла зима в цьому році сприятливо вплинула на розмноження кліщів, а тепла погода і висока вологість посприяли їх активності уже в березні. За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом минулого тижня (з 9.03 по 13.03) звернулось 4 особи, в тому числі 1 дитина.

Але  як свідчать дані статистичних досліджень, тільки 1 з 10 людей звертається за медичною допомогою.

Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи проводиться моніторинг за розповсюдженням кліщів та їх лабораторні дослідження по всій адміністративній території області. Щорічно збирається та досліджується від 8 до 10 тисяч кліщів, до 3% виявляється з позитивними знахідками.  При мікроскопічному дослідженні кліщів, знятих з людей, борелії виявляються у  35-40%.

На основі вищевказаного, прогноз щодо кліщового лаймбореліозу передбачається неблагоприємний і на перший план виходять заходи профілактичного спрямування. 


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь